Színház / Repertoár / Lefitymálva

Lefitymálva

ÍRTA:Vinnai András
Rendező: Borgula András

Mi tegyen két gázóra-leolvasó a Dob utca 17-ben? Be lehet-e csengetni pont ott egy lakásba, hogy jöttünk a gázórát leolvasni? A Lefitymálva előadás a Gólem Színház hagyományaihoz híven mindenből, tabukat nem tisztelve humort csinál, kigúnyolja a túlzottan politikailag korrektet, az önimádó zsidókat, de kapnak az antiszemiták is, és kapnak azok is, akik meggyőződésesen hisznek abban, hogy a zsidók át fogják venni a világ feletti uralmat, és tudják, hogy a Tesco-k azért laposak, mert a zsidó inváziókor ott fognak leszállni a harci helikopterek. Vinnai András szövegíró az előítéleteket, az antiszemita, holocausttagadó blog- és facebookposztokat, illetve a zsidóság túlzásait, negatívumait gyúrta össze fergeteges vígjátékká.

A Lefitymálva nemcsak a közönség osztatlan tetszését nyerte meg, hanem a szakma is elismeréssel jutalmazta. A 2012-es Vidor Fesztiválon Nagy Mari és Bánki Gergő kapott díjat, míg maga a darab a Thália Színház 2013-as Humorfesztiválján a Legjobb színházi előadás díját nyerte el.

„A színdarab egyszerre szimpatizál és gyűlölködik minden szélsőséggel, miközben önmagának is folytonosan gáncsot vet. Bevállaltan antiszemita és zsidóbérenc, egyértelműen antinacionalista és fajvédő. Egyszerre holokauszt-tagadó és tartja a holokausztot az aduásznak, amit bármikor elő lehet rántani a pakliból. Addig szeretnénk püfölni a fogalmakat és a kategóriákat, a félelmeket és a fájdalmakat, amíg azok teljesen el nem veszítik eredeti jelentésüket és funkciójukat” – írja a szerző Vinnai András.

Az előadás hossza: 1 óra 20 perc, szünet nélkül

Bemutató: 2011. szeptember 24.

JÁTSSZÁK:

Antal:
Bánki Gergely
László, Roland:
Schmied Zoltán
Simon, Rosenzweigbergerstein:
Tamási Zoltán
Sára, Horowitz Sámsonné:
Nagy Mari
Kökény Gyöngyvér:
Kiss Eszter

ALKOTÓK:

Dramaturg:
Németh Virág
Díszlet és jelmez:
Juristovszky Sosa
Videó és hang:
Szabó Simon
Producer:
Schőn Edina
Asszisztens:
Hollós Zsófia

 

 

 

Gólem Központ - 1077 Budapest, Csányi utca 3.
powered by Impala Studio