Könyveink

A Gólem Színház Egyesület gondozásában kiadott könyvek:

Etgar Keret: 19,99!
(2009)

Ha novellákról kérdezünk egy izraelit, szinte biztos, hogy Etgar Keret nevét említi először. Izraelnek ő a sztárnovellistája.
Etgar Keret ugyanazzal a recepttel dolgozik, mint nálunk Örkény István tette egykor: egyszerű, tömör, bárki számára könnyen érthető nyelven, remek humorérzékkel és iróniával ábrázolja az élet legfonákabb dolgait.
Novellái könnyed olvasmányok, melyekből egyet-egyet kényelmesen elolvashatunk a buszon két megálló között. De ha egy kicsit is odafigyelünk rájuk, az emberi kapcsolatok, a szeretet, a szerelem, a magány komplikált és gyakran zavarba ejtő problémáival találjuk szembe magunkat.
A kötet alapján készült a Trükk című színdarab Bánki Gergő és Schmied Zoltán szereplésével, Borgula András rendezésében 2009 februárjában.

Szokács Eszter: Ádám világgá megy
Bibliai mesék
(2010)

A sorozat első kötete Ádámtól Jákobig dolgozza fel a Biblia történeteit, óvodás- és kisiskoláskorú gyermekek számára. A mesékben a bibliai szereplők mindennapjai elevenednek meg a mai gyermekek nyelvéhez és gondolkodásmódjához igazított formában. Amellett, hogy a legkisebbek megismerkednek az Ószövetség fontosabb szereplőivel, többek között arra is fény derül, hogy mit ivott Noé a bárkán, megtalálta-e Sára Ábrahám elveszett saruját és ki nyerte a jelmezversenyt Izsák állatai közül.

Szokács Eszter: József Egyitpomba megy
Bibliai mesék
(2011)

Az Ádám világgá megy folytatása, a Bibliai mesék sorozat második kötete József történetét meséli el óvodás- és kisiskoláskorú gyerekek számára. A mesékben József életének fontosabb eseményei elevenednek meg a mai gyermekek nyelvéhez és gondolkodásmódjához igazított formában. A történetekből nem csupán arra kapunk választ, hogy miért és hogyan ment József Egyiptomba, hanem arra is, hogy miért jobb a fekete bárány, mint a fehér, hogy szeret-e József társasozni és mennyi datolyát eszik meg egy nap. A könyvhöz Lackfi János és Szegedi Katalin írt ajánlót.

Fordításaink

A Gólem csapata vállalja héber nyelven írott művek magyarra fordítását.

Eddigi munkáink:

Hanoch Levin: A bennünk lévő csodálatos nő
Hanoch Levin: Jákobi és Lájdentál
Hanoch Levin: Barátaimnak, a színészeknek
Hanoch Levin: Téli temetés
Nissim Aloni: Amerikai Hercegnő
Szalman Natúr: Kényszerleszállás
Etgar Keret: 19,99! – válogatott novellák
Amos Oz: Ugyanaz a tenger

Partnereink:

Kolozsvár Állami Magyar Színház
Balassi Intézet
Reverb Productions Kft.
ZSOIK Oktatási Alaptvány
Múlt és Jövő Kiadó
Izraeli Kulturális Intézet, Budapest

 

 

powered by Impala Studio