Hírek / Az utolsó velencei kalmárral nyílt meg a Gólem Központ

Az utolsó velencei kalmárral nyílt meg a Gólem Központ

A hazai kulturális élet egyik ritka pillanatának lehettünk tanúi a Gólem Színház október végi bemutatóján. A különleges Shakespeare-parafrázissal nem csak egy új előadás, hanem egy új színházi játszóhely is született Budapesten: „független kőszínházunk” a hetedik kerületi Csányi utcában talált állandó otthonra.

Az először október 24-én látható Az utolsó velencei kalmár 1945 elejére kalauzol el, amikor a gettó kilátástalanságában néhány budapesti fiatal Shakespeare A velencei kalmárjának a próbáin dolgozik, de a márciusra tervezett bemutatót végül elsöpri a világháború. A háború után aztán minden évben színpadra állítják a produkciót, míg végül legközelebb 1989-ben találkozunk a gyerekkori barátokkal, amikor az életükön átívelő, példátlan sorozat utolsó előadását tervezik.


Az utolsó velencei kalmár – színlap, fotók, jegyvásárlás


„Célunk, hogy a múlt század magyar történelmének két kulcsfontosságú pillanatát kifejezetten a zsidó közösség oldaláról szemlélve mutassuk be. Shakespeare művének feldolgozásai általában, főleg 1945 után, az antiszemitizmusról vagy éppen az idegengyűlöletről szólnak, míg a miénk inkább az árulásról – egyén és egyén, egyén és közösség, ország és közösség között. Ugyanakkor ez nem a szenvedés és a kín színháza, a történet gerincét sokkal inkább a barátság, a szerelem és a színház, vagyis az élet három legfontosabb dolga adja”
– mondta Borgula András, az előadás rendezője, művészeti vezetőnk.

Az előadásban Nagy Mari, Zsurzs Kati, Kardos Róbert és Kaszás Gergő személyében tapasztalt, sokat látott színészek dolgoznak együtt a Gólem Ifjúsági Társulat, a FreeSZFE és a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival.

A premier különleges pillanat a Gólem Színház és a hazai színházi szcéna életében: több éves előkészítés után megnyitottuk saját bázisunkat a hetedik kerületi Csányi utcában. A Gólem Központ befogadó színházként és közösségi térként is működik, saját kávézónkban pedig zsidó és közel-keleti finomságokat kóstolhatnak meg a vendégek.

A több mint 15 éve működő Gólem Színház Magyarország egyetlen színháza, mely az egyén és a társadalom problémáira, napjaink létkérdéseire a zsidó kultúra és értékek talaján reagál.


powered by Impala Studio