Hírek / Az évad legjobb gyerekelőadása

Az évad legjobb gyerekelőadása

Díjnyertes a Gólem Színház előadása!

A Színházi Kritikusok Céhe a 2022/2023-as évad legjobb gyerekelőadásának járó díjat a Kócos macskaember-kölyök című előadásnak ítélte!

Az izraeli Etgar Keret meséjének színpadi változatát a Gólem Színház számára Cseri Hanna írta, rendezte és szerzett hozzá zenét. Dajka Szúra Szeréna, Bognár Anna, Csarkó Bettina és L. Nagy Attila alkotják a szereplőgárdát. Odaadó, viruló, kicsattanó játékkedvű színészek formálják meg a szerepeket: a lestrapált anyát, a munkájába merült apát és végül, de elsősorban a kislányt, akit a kelekótya/felelőtlen szülő ott felejt az állatkertben. Továbbá számos különböző, közösségi vagy családi sérelmet szenvedett állatkölyköt állítanak elénk – őket Habakuk kalózkapitány igyekszik kárpótolni minden igényt kielégítő, gyerekboldogító hajóján.

Virág Vivien variábilis, a képzeletet is beindító díszletei között nagyon sokféle, de egyként bájos bábfigurát mozgatnak a színészkezek, mármint azon túl, hogy markáns, vidám kontúrokkal rajzolják fel a felnőttszereplők karakterét. Erős humorú, árnyalt és érzelemgazdag előadás – írta kritikájában Gergics Enikő. Az a különös benne – fogalmazta meg Puskás Panni –, hogy a vége egyszerre tudja megteremteni a happy endet a gyerekek számára, és további keserű érzéseket kelteni a felnőtt nézőkben. Stuber Andrea szerint megnyugtatóan fejeződik be a kaland ebben a formás, életteli előadásban. Egy jó gyermek mindent megbocsát. A szerencsésebb esetekben az ott felejtés a szülőnek marad múlhatatlan traumatikus élménye, nem a gyereknek.

Akár megszorongatja a kisebb és nagyobb nézőket a Kócos macskaember-kölyök előadása, akár nem, az biztos, hogy a Gólem Színház vállalkozásában szerencsésen adódtak össze az alkotói energiák: tanodás gyakorló, pályakezdő és tapasztalt színész, sokoldalúan képességes rendező, fantáziadús tervező, hozzáértő dramaturg – a végeredmény: kiemelkedő összteljesítmény, korosztályfüggetlen nézői élmény. – Írja a Színházi Kritikusok Céhe.

 

 

A szervezet közleménye szerint a következő előadások voltak még versenyben a díjért:

  • A kisgömböc (Mesebolt Bábszínház)
  • Az utolsó bárány (Budapest Bábszínház)
  • Állatkerti útmutató (Ciróka Bábszínház)
  • Áruló (Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház)
  • Bűn és bűnhődés (Budaörsi Latinovits Színház)
  • Mese a madárfészekről (Vojtina Bábszínház)
  • Tündérkeresztanya (Griff Bábszínház)
  • Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi (Vaskakas Bábszínház)

powered by Impala Studio